Waar een gezamenlijke maaltijd goed voor is

Het is maandag vijf uur als ik het gebouw binnenloop. In de centrale hal staan allemaal gedekte tafels klaar, en in de kamers die grenzen aan de centrale hal klinkt geroezemoes. In één kamer zijn kinderen aan het dansen. ‘Wij halen de kinderen op uit school en dan brengen we ze hier naartoe. Hier kunnen ze lekker dansen, daarna krijgen ze eten, en na het eten is er Bijbelclub’.

Aan het woord is Raffic Osman, voorganger van Treasures International Ministries. Elke maandagavond organiseert hij samen met een groep vrijwilligers uit verschillende kerken deze Soup Kitchen in het gebouw De Nieuwe Stad in Amsterdam Zuid-Oost. Ik mag deze warme zomeravond ook mee-eten: soep, een gezonde maaltijd, en na afloop een stukje taart van een vrijwilligster – een huisarts die na werk hier komt meehelpen en morgen jarig is. Iedereen kan hier binnenlopen om gratis mee te eten, en elke week maken tientallen mensen daar gebruik van. Voor sommige ouderen is het een gezellig moment om anderen te ontmoeten, in plaats van alleen thuis te zitten. De kinderen van de dansles schuiven ook aan. Een man komt uit werk – aan zijn kleding te zien iets in de bouw – en een dakloze man loopt wat schuw naar binnen om om onderdak te vragen. Eén van de vrijwilligers gaat voor hem op zoek naar een plek in een opvang. Rond half zeven zijn de meeste mensen al weer weg. Een paar moeders komen uit werk, eten snel nog een hapje, en halen hun kinderen daarna uit de Bijbelclub om naar huis te gaan. Kinderopvang is duur, dat kan niet iedereen betalen, maar op deze manier helpt iedereen elkaar.

‘De diaconie van de Lutherse kerk in Amsterdam Zuid-Oost wilde graag een diaconale activiteit organiseren, en toen kwam Raffic ons vragen of hij de Soup Kitchen hier kon organiseren. Toen hebben we deze activiteit met elkaar geadopteerd, samen met een paar andere kerken die in dit gebouw zitten’, vertelt Eliane, diaconaal werker. ‘Het gebouw is eigendom van vier kerken, maar elk weekend kerken er wel 14 verschillende gemeentes hier’. Dat is te merken: tijdens de Bijbelclub voor kinderen wordt er in een andere zaal in het Spaans gezongen en gebeden.

Eten alleen lost niet alle problemen op, maar deze avond toont wel weer hoe een maaltijd zoveel verschillende mensen samen kan brengen: van jong tot oud, zwart en wit en alles er tussen in, hoger en lager opgeleid, het maakt allemaal niet uit; men weet zich hier welkom en thuis, bij de maaltijd, in het kerkgebouw. Wat er precies gebeurt? Het is een mix tussen eenzaamheidsbestrijding, maatschappelijk spreekuur, buitenschoolse opvang, en armoedebestrijding. Maar dan georganiseerd door wijkbewoners, voor elkaar. Hoe zo iets simpels zomaar tot een bijzondere avond kan leiden!Soup Kitchen bezoek 1 juli 2019